Musli

Musli

Na ideju da pravim domaći musli došla sam iz čisto ekonomskih razloga, jer je tih godina najlepši musli koji smo mogli da kupimo(sa medom i bademima) za nas kao petočlanu porodicu jako kratko trajao.

Taman toliko presladak, da ne znaš kada ti je dosta, pojačanog ukusa pahuljica, glaziranih komadića badema. Kao skupi slatkiš.

Tako je sve krenulo i kroz godine pravljenja zaključila sam da pogrešnog recepta nema, a da je ukus domaćeg muslija bolji, da je “sitiji” i zdraviji od kupovnog. U zavisnosti od količine namirnica u kući i ukusa kombinovala sam osnovne namirnice:

– pahuljice (u prvom redu ovsene, ražane, speltine, ječmene, pšenične)

– kukuruzne pahuljice (odomaćeni naziv korn fleks)

– koštunjavo voće

– cimet, đumbir

Kada imam u kući susam, listiće kokosa i crnu čokoladu dodam i to.

Vi možete dodati ekspandirane žitarice, sušeno voće, laneno seme.

Sa tim u vezi, shvatite ovaj recept kao putokaz da se igrate i nađete omiljenu kombinaciju sastojaka.

 

U ovom videu sastojci su:

-300 g korn fleksa

-300 g pahuljica  (najviše ovsenih,uz ražane i speltine)

-3 kašičice cimeta

-150 g seckanih sirovih lešnika

Na slaboj vatri, tj. nižoj temperaturi u manjoj šerpi otopite 3 kašike meda sa 100 g putera, i dodajte u suve sastojke. Sa malo vode „sperite“ zidove šerpe i dobro izmešajte. Rasporedite masu po velikom plehu na papiru za pečenje i sušite na 175-180 stepeni celzijusa oko 20-30 minuta, uz povremena mešanja.

Dok je musli u rerni iseckajte 100 g crne čokolade.

Kada ste zadovoljni hrskavošću muslija, izvadite ga iz rerne.

Dodajte 50 g kokos listića i kada se još malo ohladi seckanu čokoladu. Čokolada će fino povezati komade smese dok se hladi, što će biti pravi komadići sreće u porciji doručka ili užine.

Ostavite da se ohladi, promešajte i stavite u staklene tegle.

Ovako spremljen musli čuva se na sobnoj temperaturi i može da se čuva i po nekoliko meseci.

A ako vam se učini da ćete se boriti sa ovom količinom spremljenog muslija, uvek možete za poklon dragoj osobi da poklonite teglu uz lepu mašnicu i poruku.

Ukoliko nemate med ili ga želite zameniti, možete koristiti smeđi šećer. Količina meda ili šećera je stvar ukusa, ali lakše je dodati prilikom pripreme obroka malo slatkoće, nego pripremiti presladak musli.

Ukoliko koristite pečeno koštunjavo voće(orahe, bademe ili lešnik), iseckajte ga i dodajte na kraju, kada je termička obrada završena, kako se ne bi prepeklo.

Ako ne želite da musli bude hrskav, samo smanjite temperaturu rerne na 160 stepeni i sušite oko pola sata.

Nemojte se plašiti da probate, bićete zadovoljni rezultatom.

Mi ga u kući jedemo za doručak ili užinu sa jogurtom i crvenim voćem; sa mlekom; sokom od narandže ili grejpfruta ili u kombinaciji sa jogurtom i taan(susam)pastom.

Vi pronađite svoju kombinaciju!